Fundaţia Nobel a dezvăluit noul amplasament din Stockholm

Foto: Oracol-WordPress.com

Fundaţia Nobel a dezvăluit vineri noul amplasament din Stockholm al viitorului Centru Nobel, conceput pentru a găzdui majoritatea activităţilor sale, sperând astfel să pună capăt controverselor legate de locul destinat acestui spaţiu cultural, informează AFP.

În 2018, justiţia suedeză a respins un prim proiect ce viza amplasarea Centrului Nobel în centrul oraşului Stockholm, ai cărui critici, cu regele Carl al XVI-lea Gustaf în frunte, se temeau că va desfigura un cartier istoric din capitala ţării, datorită mărimii şi stilului său arhitectural.

„Va fi un nou punct de plecare pentru eforturile noastre ce vizează transformarea Centrului Nobel într-o realitate”, a declarat vineri directorul executiv al Fundaţiei Nobel, Lars Heikensten, într-un comunicat. Anunţat la Slussen, în centrul capitalei suedeze, „proiectul va lua o nouă formă într-un nou sit”, a adăugat el.

Precedentul proiect, creat de britanicul David Chipperfield, consta într-un imobil auriu cu unghiuri drepte, ce trebuia construit iniţial pe un chei, în locul în care clădirea unei vămi ce data din secolul al XIX-lea urma să fie demolată.

Tribunalul administrativ a considerat că proiectul „urma să altereze iremediabil lizibilitatea istoriei Stockholmului în calitate de oraş portuar, maritim şi comercial”. Edificiul risca să afecteze „conservarea patrimoniului cultural” al cartierului Blasieholmen, a adăugat instanţa suedeză.

Proiectul Centrului Nobel a fost aprobat în 2016 de Consiliul Municipal din Stockholm, însă lucrările nu puteau să demareze din cauza unor proceduri judiciare.

Noua clădire va grupa toate activităţile Fundaţiei Nobel (ceremonii, activităţi ştiinţifice, expoziţii, spaţii administrative, etc.), cu excepţia banchetului organizat în onoarea laureaţilor premiilor Nobel, care va continua să fie organizat în sediul Primăriei din Stockholm.

„Fundaţia Nobel va lansa acum procesul de căutare a surselor de finanţare şi de numire a arhitectului însărcinat cu realizarea proiectului”, au transmis vineri reprezentanţii săi.

Sursa: Agerpres
Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.